Hvad er angst?
Angst: Hvordan angst påvirker børn, unge og voksne – og hvordan behandling kan hjælpe
Angst er en naturlig del af livet, men når angsten fylder for meget og begynder at begrænse hverdagen, kan det udvikle sig til en angstlidelse. Det kan påvirke både børn, unge og voksne, og i mange tilfælde kan det være svært at vide, hvordan man håndterer symptomerne. Heldigvis er der hjælp at få, og med den rette behandling kan angst håndteres og lindres.
Hvad er angst?
Angst er kroppens alarmberedskab, som aktiveres, når vi føler os truet eller presset – selv når faren ikke nødvendigvis er reel. Det kan føre til en række fysiske og psykiske symptomer, som kan påvirke vores tanker, følelser og adfærd. Når angsten bliver vedvarende og opstår i situationer, hvor den ikke giver mening, kan den begynde at styre vores liv.
Ønsker du at læse mere om angst og få en dybdegående forståelse af emnet, så har jeg skrevet et længere indlæg, som du kan finde her.
Hvordan viser angst sig hos børn og unge?
Hos børn og unge kan angst vise sig på flere forskellige måder. Nogle børn udtrykker deres angst ved at klage over ondt i maven eller hovedet, mens andre oplever søvnbesvær eller mareridt. Angst kan også føre til uro, ængstelighed eller lavt selvværd, og det kan resultere i undgåelse af bestemte steder, personer eller situationer.
Mange børn og unge, der lider af angst, har også svært ved at komme i skole eller deltage i fritidsaktiviteter. Denne form for angst kan være svær at opdage, da den ikke altid er åbenlys – nogle børn trækker sig, mens andre bliver vrede eller kede af det. Derfor kan det være svært for forældre at forstå, hvad der egentlig foregår.
Angstlidelse – hvornår er angst et problem?
Angst er en normal følelse, som alle mennesker oplever fra tid til anden. Men når angsten bliver vedvarende, intens og begynder at begrænse dagligdagen, kan det være et tegn på en angstlidelse. Det kan være svært at vide, hvordan man skal håndtere angsten, men det er vigtigt at forstå, at hjælp er tilgængelig. Behandling af angst kan hjælpe med at mindske symptomerne og genskabe tryghed og overskud i hverdagen.
Behandling af angst – hvordan kan man få hjælp?
Det vigtigste budskab er, at angst kan behandles. Med den rette støtte og indsats kan symptomerne på angst lindres, og man kan få kontrol over sine følelser og adfærd igen. Jeg arbejder med både børn og unge, der oplever angst – både som en selvstændig problematik og som en del af fx sanseforstyrrelser, traumer eller neurodivergente udfordringer som ADHD eller autismespektrumforstyrrelser.
Min tilgang kombinerer viden om sanseintegration, traumer og mental sundhed. I behandlingen arbejder jeg med at skabe ro i nervesystemet, styrke barnets selvregulering og give familien konkrete redskaber til at håndtere angstsymptomer i hverdagen. Behandlingen tager udgangspunkt i den enkelte og deres specifikke behov.
Du står ikke alene – få støtte i behandlingen af angst
Det er helt naturligt at føle sig usikker og bekymret som forælder, når ens barn oplever angst. Men det er vigtigt at forstå, at angst ikke er et tegn på svaghed. Angst er et tegn på, at nervesystemet har brug for støtte, og der er hjælp at få.
Med 20 års erfaring som ergoterapeut og efteruddannelse indenfor børn og mental sundhed børn, har jeg opbygget en bred værktøjskasse til at hjælpe familier.
Hvis du har brug for sparring eller ønsker at høre, hvordan jeg kan hjælpe dit barn, er du altid velkommen til at kontakte mig.
Gratis webinar:
Jeg har afholdt et webinar i samarbejde med Zevio og Foreningen for Børn med Angst.
👉 Du kan få gratis adgang til at se det her.