Hvad er ergoterapi?
Ergoterapi kan beskrives som en bro mellem den enkeltes udfordringer og mulighed for at deltage aktivt og meningsfuldt i hverdagslivet. Mange mennesker klarer hverdagens rutiner og aktiviteter godt og måske lidt som en selvfølge, men mange står overfor udviklingsmæssige, fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige udfordringer, som gør disse hverdagsaktiviteter til en kamp. Her kommer ergoterapi ind i billedet med en målsætning om “hjælp til at kunne selv”.
Ergoterapiens kerneværdi ligger i anerkendelsen af, at hver person har en unik forståelse af, hvad der er meningsfuldt for dem. Det kan være alt fra at tage tøj på, til at deltage i sociale arrangementer, gå i skole, lege eller udføre sit arbejde. Hverdagsaktiviteter er altså alt, hvad mennesker gør, fra de står op til de går i seng. Ergoterapeuter arbejder tæt sammen med den enkelte for at forstå deres specifikke behov, ønsker og mål. Det gælder mennesker i alle aldre; barn som ung, voksen som ældre.
Ved at analysere en aktivitet og de omgivelser, hvor aktiviteten udføres, identificerer ergoterapeuter de enkelte delprocesser og færdigheder, der er nødvendige for at gennemføre aktiviteten. Denne indsigt kombineres med en forståelse af den enkeltes fysiske, psykiske, sociale og mentale ressourcer samt eventuelle begrænsninger.
En central del af ergoterapi er at tilpasse behandlingen og strategier til den enkelte. Dette kan indebære træning af kroppens fysiske funktioner, sanseintegration, mentale processer eller kognitive evner, gennem aktivitet. Ergoterapi er ikke kun fokuseret på den enkeltes ressourcer og begrænsninger, men også på, hvordan selve aktiviteten eller omgivelserne kan tilpasses eller ændres for at støtte den enkelte bedst muligt. Aktivitet benyttes både som middel i behandlingen, hvorigennem forbedring og udvikling kan ske, men er også selve målet for behandlingen. Ergoterapeuter ser potentialet i hver person og arbejder hen imod at realisere dette potentiale gennem meningsfuld aktivitet.